Китай и Русия продължават да се възползват от световната криза с

...
Китай и Русия продължават да се възползват от световната криза с
Коментари Харесай

ЕС обвини Русия и Китай в разпространение на фалшиви новини за коронавируса

 Китай и Русия не престават да се възползват от международната рецесия с ковид за разпространение на подправена информация и друга онлайн дезинформация.

Това се показва в актуализирана оценка на екип към Европейската работа за външна активност, който има за задача да осветли сходни цифрови тактики, осведоми " Политико ".

Групата, наречена Източен Стратком (East Stratcom) и чиито мандат включва оборване на подправени вести с генезис от Русия, заяви, че от края на януари има повече от 150 случая на прокремълска дезинформация, обвързвана с пандемията. Сред тази информация има изказвания, че Европейският съюз е на ръба да се разпадне заради неадекватния отговор на националните държавни управления против Covid-19.

В обществените мрежи пък се популяризират истории, постоянно насърчавани от съветски медии като RT и Sputnik, които акцентират по какъв начин Кремъл е по-добре подготвен от западните правителства и по какъв начин някои страни членки на Европейски Съюз хвалят предоставена от Москва и Пекин помощ.

До момента тези послания все още не са достигнали до по-широката част от обществото, най-вече остават в границите на проруската и прокитайската онлайн маса, изключително в страни като Италия, Испания и Гърция.

Авторите на инспекцията означават, че в Европейски Съюз и на други места координираните дезинформационни послания имат за цел да посочат уязвимите малцинства като причина за пандемията и да предизвикат недоверие в качествата на демократичните институции да отговорят дейно. Също по този начин се акцентира, че някои държавни артисти се пробват да експлоатират публичната здравна рецесия, с цел да прокарат геополитическите си ползи, постоянно като непосредствено слагат под въпрос дали може да се има вяра на Европейския съюз. Русия и Китай отхвърлят обвиняванията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР